Ένωση για την πατρίδα και τον λαό - Επίσημος Ιστότοπος

Επικοινώνηστε μαζί μας

Συνέντευξη Βύρωνα Γ. Πολύδωρα στην Ελευθεροτυπία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η

Υποβάλατε δική σας πρόταση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, αθροίζοντας τις επιμέρους προτάσεις όλων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ναι. Πρέπει να αποφανθεί ο λαός. Το ζήτημα είναι υπαρκτικής, λειτουργικής και οργανικής σημασίας για την πατρίδα και τον λαό. Εκφεύγει από το δικαίωμα επιλογής και απόφανσης της Βουλής. Κατά μείζονα λόγο του Θερινού Τμήματος. Ασφαλώς και οι υπογραφές πρέπει να συναθροισθούν εφόσον αφορούν ομογενή πρόταση. Το ίδιο θεσμικά και εγκύρως δηλώνει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η

Γιατί κατά τη γνώμη σας βιάζεται τόσο η κυβέρνηση, καλοκαιριάτικα, να πουλήσει τη ΔΕΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί «υπόκειται» αβάσταχτα στην τρόϊκα και στο εγχώριο κατεστημένο. Τρόϊκα και κατεστημένο είναι ένα «σώμα και πνεύμα». Με μια λέξη «vultures». Αρπακτικά. Έτσι δρουν απανταχού της γης. Το «καλοκαιριάτικα» αφορά την τακτική. Να περάσει ο «ακρωτηριασμός» της ΔΕΗ από το τμήμα. Περνάει, μέσω της ευχέρειας της αντικατάστασης των δυσφορούντων βουλευτών, ευκολότερα. Ενώ ο λαός είναι στα μπάνια του. Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και το «δουλειές, δουλειές, δουλειές, δουλειές» που τόνιζε (αυτοαπακαλυπτόμενος) πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η

Τελικά είναι ταμπού ο δημόσιος χαρακτήρας των επιχειρήσεων ρεύματος και νερού; Παλιά δεν είχαμε την ΟΥΛΕΝ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι. Είναι δίδαγμα της ιστορίας, ζήτημα επιβίωσης του λαού. Και ερώτημα λογικής και συνειδήσεως. Είσαι με τον λαό ή με τους άρπαγες κερδοσκόπους; Δεν είμαι εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ας βάλουν τα δικά τους λεφτά και ας κάνουν επενδύσεις. Ας χτίσουν εργοστάσια. Να τα λειτουργήσουν και ας συνεισφέρουν έτσι στην «ηλεκτρενέργεια» της πατρίδας και στην … τσέπη τους. Όχι με αρπακτές. Και με τα δικά μας (του λαού) τα εργοστάσια και τα λεφτά. Εμείς οι «Καραμανλικοί» είμαστε υπερήφανοι που διώξαμε την Ούλεν και την Πάουερ τη δεκαετία 1950-60 και τον όμιλο (με τη δεσπόζουσα θέση) Ανδρεάδη τη δεκαετία του ’70.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4η

Δηλαδή τι να κάνει ο Σαμαράς; Όλα αυτά είναι απαιτήσεις. Προαπαιτούμενα. Να τα βροντήξει όλα και να τα παραδώσει στον Τσίπρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να αντισταθεί. Να διαπραγματευθεί. Να πει «όχι» στις παράλογες – πάνω απ’όλα – απαιτήσεις των ξένων και ντόπιων αρπακτικών. Να διδαχθεί από τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι για παράδειγμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5η

Αν ήσασταν στη θέση του Σαμαρά και χάνατε στις ευρωεκλογές με 4 μονάδες; Τι ακριβώς θα κάνατε την επομένη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα προωθούσα συναινέσεις και συνεργασίες με την αντιπολίτευση. Θα οργάνωνα τη «ρήξη» με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, προκειμένου να αποκρούσω επί τέλους τα «προγράμματα» και τις μεθόδους «διάσωσης». Που στην πράξη είναι δρόμος θανάτου. Η σύγκρουση έρχεται. Η υποταγή πρέπει να λάβει τέλος. Η ρύθμιση του χρέους και η αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να μπουν μπροστά αμέσως. Και με τη συμφωνία όλων. Όσο είναι δυνατό. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν από τον κ. Σαμαρά. Εντάσεις και διχαστικό πνεύμα δεν χρειάζονται. Είναι επικίνδυνα. Και ζημιογόνα. Και οπισθοδρόμηση. Ηλιθιότητες της δεκαετίας του ’40 και ’50.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6η

Έχετε κάποια εκτίμηση γιατί δεν πήγατε καλά στις ευρωεκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κατεστημένο (της ΝΔ και των media και της εποπτεύουσας ολιγαρχίας) με έβαλε στο σημάδι. «Να ψηφισθεί οποιοσδήποτε άλλος, εκτός από τον Πολύδωρα», ωρύοντο τα «τσομπανόσκυλα» του Μαξίμου και της Συγγρού. Κάποιοι βουλευτές τον πόλεμο κατά της «ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ», τον εξαργύρωσαν ήδη! Είχα υπερεκτιμήσει την πιθανή δυσαρέσκεια των πολιτών. Νόμισα πως «οι αγανακτισμένοι και γδαρμένοι» θα ήσαν πιο δίκαιοι και αυτοϋπερασπιστικοί. Προπαντός οι «δεξιοί». Με απογοήτευσαν. Οι ασπάλακες των υπογείων του Μαξίμου, με τους χειραγωγούς των δημοσκοπήσεων και των media κατεδίκασαν εμένα σε αφάνεια και σε τηλεοπτικό αποκλεισμό, ενώ παράλληλα και μεθοδικά κατατρομοκρατούσαν τους πολίτες, οι οποίοι ψήφιζαν τους δημίους τους. Παρά την ήττα μας όμως, περάσαμε μπροστά από άλλα αρχαιότερα ημών μικρά κόμματα όπως Οικολόγων, Ανταρσύας, Τζήμερου, Σχέδιο Β, Δραχμή κ.α. Συγκεντρώσαμε 1,04% (κατά τα ανακοινωθέντα και πολλαπλώς «πειραγμένα» αποτελέσματα), ενώ χάριν της σύγκρισης αυτής, ας λεχθεί ότι η ΔΗΜΑΡ έφερε 1,20%. Δεν πτοούμεθα. Είμαστε υπερήφανοι για ό,τι δίκαιο και σωστό κάναμε. Όχι για φιλοδοξίες και καριέρες, αλλά για καθήκον συνειδήσεως. Και δεν θα πάψω να συγχαίρω και να ευχαριστώ εκείνους τους ήρωες και ρομαντικούς πατριώτες (γύρω στις 60.000) που μας ψήφισαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7η

Τι θα κάνετε από εδώ και πέρα; Διότι παρατηρούμε μια κινητικότητα στο χώρο των ανεξαρτήτων βουλευτών που προέρχονται από την ΝΔ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δράση πολιτική, αναλόγως των συνθηκών που διαμορφώνονται. Δεν ιδιωτεύω. Δεν βγαίνω στην απομαχία, όπως θα ήθελαν οι αντίπαλοί μου. Ούτε παραχωρώ τη θέση μου σε «νέους» με σακίδια ή σε εκσυγχρονιστές μνημονιακούς, μοντέρνους και δουλικούς καριερίστες, με υφάκια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8η

Θα γίνει νομίζετε ένας συνασπισμός της λαϊκής πατριωτικής κεντροδεξιάς, πριν από τις εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, το ελπίζω. Εχθρός είναι ο κάθε λογής υπερφίαλος εγωϊσμός.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9η

Έχετε την αίσθηση ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εάν ήταν κρινόμενο το ζήτημα από εγχώριες δυνάμεις, θα έλεγα είναι πιθανό. Αλλά όλα υπαγορεύονται από έξω. Και το πράγμα περιπλέκεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10η

Θα ήθελα μια ευθεία απάντηση: έχετε αποφασίσει να μην στηρίξετε εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή;

Αν προταθεί για πρόεδρος ο Πολύδωρας; Ο Καραμανλής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν απαντώ. Για πολλούς λόγους. Και για την πρωϊμότητα του πράγματος. Το «Πολύδωρας» πώς και από πού «φύτρωσε»; Ευγενείας δικής σας ένεκεν;

ΕΡΩΤΗΣΗ 11η

Η αίσθησή σας είναι πως τελικά θα βρεθούν οι 180 ή θα πάμε σε εμπλοκή και εν τέλει σε εκλογές τον Μάρτιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δύσκολο να βρεθούν 180 βουλευτές. Αν και όχι αδύνατο. Έχω ζητήσει (στις «προγραμματικές δηλώσεις» μου ως Προέδρου της Βουλής), στην αναθεώρηση του Συντάγματος, να μη διαλύεται η Βουλή, προκειμένης εκλογής Π.τ.Δ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12η

Εν τέλει, εάν μετά ταύτα, σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα, την βλέπετε να μακροημερεύει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο χρόνος του κυβερνητικού βίου δεν είναι γραμμικός. Είναι συνάρτηση της επιτυχίας ή όχι στην αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων. Γιατί, αν όχι, γιατί να μακροημερεύσει;

ΕΡΩΤΗΣΗ 13η

Θέλω άλλη μία ευθεία απάντηση: εάν η ΝΔ χάσει τις εκλογές. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας; Και ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του νέου αρχηγού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να είναι ελάχιστα υποκείμενος στην εγχώρια ολιγαρχία (δηλαδή, όχι τηλεπαράγωγος). Και να είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων. Να διαμορφώνει συναινέσεις και συγκλίσεις. Όχι συγκρούσεις και αποκλεισμούς. Η κρίση και ο οικονομικός πόλεμος θα διαρκέσει επί μακρόν. Προσοχή. Συνεχής εγρήγορση απαιτείται. Άλλα χαρακτηριστικά δεν απαιτούνται. Απλά, ίσως τα όποια άλλα να τα χρειάζονται οι επικοινωνιολόγοι και οι King-makers. Νισάφι πια.

Βρείτε μας

facebook twitter